25 pct. af det langvarige sygefravær skyldes smerter og besvær i muskler og led. Og af alle førtidspensioner tildeles omkring 20 pct. på grund af besvær og ondt i muskler og led.
Forebyg at smerter fører til lang tids sygefravær
Derfor er det nødvendigt, at arbejdspladserne fokuserer bredere på forebyggelse af smerter i muskler og led. Det er ikke nok at forebygge, at medarbejderne får ondt. Der skal også gøres en indsats for at de, der alligevel får ondt, kun er sygemeldt kortvarigt eller har mulighed for at blive ved med at arbejde.
Her viser forskningen, at det går bedst for dem, der bliver eller kommer tilbage på arbejde, selv om smerterne ikke er helt væk. Derfor er det vigtigt, at arbejdspladserne gør det muligt for dem at arbejde i det omfang, de kan. Det kræver en fælles indsats fra alle på arbejdspladsen. Og her har ledelse, arbejdsmiljøorganisation og samarbejdsudvalg en oplagt opgave.
Få gode råd, værktøjer og øvelser
Kampagnen Job og Krop i industrien formidler viden, gode råd, værktøjer og øvelser, som I kan bruge på din arbejdsplads til at skabe god fysisk trivsel. Og dermed medvirke aktivt til at nedsætte sygefraværet, holde på gode medarbejdere og højne produktiviteten på arbejdspladsen.
Produktiviteten kan forbedres Når man har opgjort, hvad smerter i muskler og led koster arbejdspladsen, har man traditionelt set på sygefravær. Men i de seneste år har forskningen peget på en langt større og skjult omkostning end egentligt sygefravær. Nemlig den mængde arbejde og den kvalitet af arbejdet, som arbejdspladsen går glip af, når medarbejderne går på arbejde med daglige smerter og nedsat arbejdsevne. Læs mere her: ’Arbejdspladsen kan gøre mere end at forebygge’ |