Sådan optager du en god video
Du kan let selv
Træning gør dig hurtigt god til at optage små videoer med din egen mobiltelefon. Det kan være teknisk udfordrende at redigere i en video. Derfor kan du vælge at optage samme video 5-10 gange og så vælge den bedste. Du vil opdage, at du får lært manuskriptet udenad. Du får større frihed til at smile og bruge din ansigtsmimik, når du træner og øver dig på den samme video mange gange.
3 gode videoskabeloner
En god start på videoen er vigtig. Uanset hvor godt og relevant, indholdet er, så beslutter modtageren i løbet af de første 3-5 sekunder, om de vil se videoen færdig. Med en spændende og fængende start er det mere sandsynligt, at modtageren ser videoen længere eller helt færdig.
Du kan bruge én af disse 3 skabeloner til din video:
4-element-videoen
Der er 4 elementer, der skal med i en god kort video:
- Et stærkt anslag. Videoen skal starte på en fængende måde. Du kan for eksempel fortælle, hvad modtageren kan lære af at se videoen eller du kan overraske modtageren.
- Præsentation af dig. Sig hvem du er, og hvad du arbejder med. Du kan ikke gå ud fra, at alle ved, hvem du er, og du må meget gerne reklamere for dig selv og din funktion.
- Selve indholdet. Det kan være dit gode tip, anvisningen, 3 gode råd, dit budskab og begrundelsen for, hvorfor det er vigtigt for modtageren.
- En god slutning.
Hvad er det helt konkret, du vil have modtageren til at gøre? Hvor kan modtageren se mere om emnet? Hvad er din vigtigste pointe?
Dialogvideoen
Hvis I er to, så lav en kort samtale på videoen, hvor den ene stiller spørgsmål og den anden svarer.
Det er meget vigtigt at videoen får en god start. I løbet af de første 3-4 sekunder beslutter modtagere sig for, om de vil se videre på videoen eller ej.
Vær opmærksom på lyden som let bliver for lav, hvis I ikke selv holder mobiltelefonen og taler for langt væk fra mobiltelefonens mikrofon.
Alle-videoen
Hvis I er flere sammen om at optræde på videoen, så kan I stille jer på én række. Gå frem mod kameraet og sig hver jeres lille del af budskabet. Eller stil jer i en rundkreds og lad kameramanden føre kameraet rundt til alles ansigter. Hver person siger hver sin lille del af budskabet.
Husk stadig at lave en spændende start på videoen og vær opmærksom på, om lyden bliver høj nok.
Effekter og undertekster
Når du har lyst til at gøre dine videoer mere effektfulde, så findes der mange gode apps, som kan hjælpe. De kan for eksempel lægge tekster og emojis ind på videoen. Det kan godt gøre videoen mere spændende, men pas på det ikke bliver for meget, så budskabet drukner i effekter.
Mange modtagere ser videoer på deres mobiltelefon og har gerne telefonen på lydløs. Derfor kan det godt give mening at lægge undertekster på din video. YouTube har et værktøj til at lægge undertekster på videoer, og der er også flere apps, som kan gøre det. Søg på Google efter en god vejledning, og prøv dig gerne frem til en løsning, der fungerer godt for dig.
Eksempler fra kampagner
Her ser du en række eksempler på videoer, som arbejdsmiljørepræsentanter selv har lavet for at bruge dem i deres kampagner.
4-element-video
Dialogvideoer
Cirkel- og linjevideo