Kvaliteten af belysningen i arbejdslokalerne har stor arbejdsmiljømæssig betydning. Betydningen heraf undervurderes ofte, selv om belysningskvaliteten normalt er den arbejdsmiljøfaktor, der er billigst at forbedre.
Menneskets vigtigste og bedste informationsorgan er øjnene - men det er en forudsætning for at nyttiggøre brugen af synet, at belysningen har en tilstrækkelig kvalitet. Belysningens kvalitet har derfor betydning for ikke blot arbejdsmiljøet, men også for præcisionen og hurtigheden ved arbejdets udførelse - altså for kvaliteten af arbejdet.
Hvis belysningen er for dårlig, kan det forårsage:
- øjentræthed
- hovedpine og almen træthed
- smerter og infiltrationer i nakke, skulder og ryg
- arbejdsulykker.
Det er således ikke kun øjnene, der belastes ved for dårlig belysning: arbejdsstillingerne bliver akavede med skulder, ryg- og nakkebesvær til følge. Sikkerheden ved færden og maskinbetjening m.v. mindskes med risiko for arbejdsulykker. Desuden har gode belysningsforhold en positiv indflydelse på det almene velbefindende med forøget arbejdsglæde til følge.
Når belysningsforholdene i arbejdslokalerne skal vurderes, bør opmærksomheden rettes mod følgende punkter:
- Dagslys
- Belysningsstyrke
- Blænding
- Luminansfordeling
- Falsk lys
- Reflekser
- Farvegengivende egenskaber og lysfarve
- Flimmer
- Solafskærmning
- Indirekte belysning
Specielt bør man være opmærksom på, at belysningen ikke nødvendigvis bliver bedre, blot belysningsstyrken øges - undertiden kan problemerne forværres. Ofte kan belysningsforholdene forbedres væsentligt ved meget enkle midler: tilpasning af belysningen til de aktuelle arbejdsopgaver og afpasning af farver på vægge, inventar og maskiner herefter.
På belysningsområdet er der udarbejdet en Dansk Standard (DS 700) som dels beskriver forskellige lysbegreber og dels stiller en række krav til belysningen generelt og i forskellige arbejdsfunktioner. Der er bl.a. en hel side med krav til arbejdsfunktioner indenfor den grafiske industri – f.eks. skærmterminalbetjening i sætteriet: min. 20 i blændingsgrænse og et Ra-indeks på min. 90 (siger noget om, hvor lidt belysningen må forårsage blænding og hvor godt belysningen skal kunne gengive de naturlige farver)
Ved indretning af nye skærmarbejdspladser bør den almene belysning først placeres, efter at arbejdspladserne er blevet indrettet. Det kan anbefales at opdele lokalet i forskellige zoner, sådan at belysningen kan tilpasses de forskellige arbejdsopgaver og de synskrav, de stiller. I vejledningen "Bedre lys med mindre strøm" findes en anvisning på, hvordan man kan arbejde med zoneopdeling.