Der findes i dag to typer skærme :
- Billedrørs-skærme (CRT-skærme) (Link til siden LCD/CRT)
- Flad-skærme (LCD-skærme) (Link til siden LCD/CRT)
Billedrørs-skærme er opbyggede lige som et fjernsyn med elektronrør der sender elektroner af sted mod skærmens bagside, der er beklædt med fosfor. Når fosforet rammes af en elektron begynder den at lyse (samme princip som i et lysstofrør). V.hj.a. eletronik kan elektronstrålen afbøjes h.h.v horisontalt og vertikalt. Ved på denne måde at lade elektronstrålen gennemløbe en række punkter (fordelt i rækker og kolonner) på skærmen, kan hele skærmfladen bestråles. Herved bliver hele skærmbilledet opdateret, hver gang elektronstrålen har gennemført en ”vandring” ned over skærmen. Dette foregår 60 – 120 gange i sekundet.
De fleste billedrørs-skærme er let buede, der hvor skærmbilledet dannes. Dette giver en større risiko for reflekser i skærmen. Der er dog kommet nogle helt flade billedrørsskærme på markedet, hvor risikoen for reflekser er væsentligt formindsket, og hvor skærmbilledet står virkeligt skarpt.
Til forskel fra billedrørsskærmene, hvor hele billedet bliver opdateret, er det på fladskærmene kun den del af billedet, der skal ændres, der opdateres. Dette giver et meget mere roligt billede.
Da fladskærmene kører på svagstrøm bruger de også kun ca. en fjerdedel af den strøm en billedrørsskærm ellers ville bruge.
Fladskærmene er også mindre følsomme overfor reflekser.
En nærmere teknisk beskrivelse af teknologien bag LCD-skærme kan ses på wikipedia .
Der hersker forvirring omkring fordele og ulemper ved de forskellige teknologier. Moderne LCD skærme kan tilbyde adskillige fordele fremfor CRT skærme i form af grafisk formåen, plads- og energibesparelser. Forskelle mellem de to teknologier:
|
Pris Moderat Lav
En mere uddybende forklaring på forskellene kan ses på siden LCD/CRT