I takt med at generativ AI finder vej til flere og flere danske arbejdspladser, står virksomhederne over for spørgsmålet om, hvordan teknologien skal implementeres. Det handler ikke kun om måden, hvorpå opgaverne løses men også, hvordan teknologien understøtter et godt og sundt arbejdsmiljø.
En ny rapport om muligheder og udfordringer ved kunstig intelligens har undersøgt, hvordan brugen af generativ AI påvirker arbejdsmiljøet på danske arbejdspladser, og hvorfor samspillet mellem ledelse og medarbejdere er vigtigt i implementeringsprocessen.
Rapporten er baseret på ekspertinterviews, litteraturgennemgang samt forskning og er på baggrund heraf udarbejdet af konsulenthuset og tænketanken DareDisrupt, der er specialiseret i rådgivning af ledere og organisationer til at indfri potentialet i nye teknologier særligt med fokus på kunstig intelligens.
Hovedpointer i rapporten |
|
Ledelsesansvar frem for IT-projekt
Rapporten peger på, at implementeringen af generativ AI er et ledelsesansvar og ikke kun et IT-projekt. For ledelsen betyder det et øget ansvar for at sikre positive muligheder samt at minimere negative påvirkninger på arbejdsmiljøet.
- Når det kommer til implementering af nye teknologier, sker det almindeligvis fra centralt hold. Ledelsen tager beslutningen, IT-afdelingen implementerer, og til sidst tager medarbejderne teknologien i anvendelse. Med generativ AI vendes dette billede i stedet på hovedet. Her er det nemlig medarbejderne, der som de første oftest bruger AI-værktøjer i deres daglige arbejde, fortæller Anders Hvid, medstifter af DareDisrupt, og fortsætter:
- Ledelsesopgaven består derfor i høj grad i at sætte rammerne for anvendelsen og samtidig skabe et trygt arbejdsmiljø og rum for dialog om teknologien, hvor medarbejderne aktivt inddrages samt kan bidrage med innovative ideer.
Generativ AI’s betydning for trivslen på arbejdspladsen
Anvendelsen af generativ AI har betydning for trivslen på danske arbejdspladser. Rapporten fremhæver bl.a., at medarbejdere, som bruger den nye teknologi, oplever et kompetenceløft, der øger deres selvopfattede effektivitet og jobtilfredshed.
Vidensrapporten viser dog også, at der med teknologien opstår et presserende behov for at være opmærksom på nye udfordringer. Det omfatter f.eks. risikoen for ”faglig dovenskab”, hvor medarbejdere ukritisk accepterer AI-genererede svar og tekster uden selv at vurdere dem. Det kan resultere i faglig afhængighed, fejl og misinformation.
Ifølge rapporten er det derfor vigtigt, at ledelsen udvikler medarbejdernes evne til kritisk tænkning og sikrer en kultur, hvor kritisk vurdering af AI-produceret materiale bliver en naturlig del af arbejdsprocessen. På samme måde viser resultater, at det er vigtigt at etablere strategier til at forbygge kompetencetab hos medarbejderne.