Del: - -

Kort om rapporten

Digitalisering har i mange år været en drivkraft for forandringer på arbejdsmarkedet. Den påvirker ikke blot, hvordan vi løser arbejdsopgaver, men også hvilke opgaver vi udfører, og hvordan vi organiserer os. Disse forandringer har haft direkte indflydelse på vores psykosociale arbejdsmiljø, uanset om vi arbejder i industrien, servicebranchen eller med administrative opgaver.

I de senere år har kunstig intelligens (KI) fået en stadig mere fremtrædende rolle i digitaliseringen. KI er ikke en ny teknologi, men dens udvikling har accelereret og med introduktionen af generativ KI, ser vi et stigende antal KI-baserede løsninger på arbejdsmarkedet. KI adskiller sig fra tidligere teknologier ved at kunne udføre opgaver af stigende kompleksitet, som tidligere var forbeholdt mennesker. Det udvider automatiseringen fra industrisektoren til hele arbejdsmarkedet, hvilket påvirker både arbejdets organisering og medarbejdernes krav og ansvar. Samtidig kan KI finde mønstre i store datamængder og skabe ny viden og gennemsigtighed i organisationer. Endelig kan generativ KI, som for eksempel ChatGPT, forstå og producere tekst på et niveau, der nærmer sig menneskelig kommunikation. Dette har potentiale til at ændre arbejdsprocesser, kommunikationen mellem kolleger samt forholdet mellem medarbejdere og ledere.

Rapporten har til formål at give et overblik over KI-teknologiens vigtigste egenskaber samt afdække muligheder og udfordringer for arbejdsmiljøet ved brug af KI på danske arbejdspladser. Rapporten bygger på en omfattende gennemgang af både dansk og international viden om KI og arbejdsmiljø og sigter mod at give et samlet billede af teknologiens påvirkning. 

Rapporten er inddelt i fem kapitler, der præsenterer analyser, anbefalinger og perspektiver på, hvordan KI kan integreres på en måde, der fremmer et sikkert og sundt arbejdsmiljø.
De fem kapitler omhandler følgende:

  • Kapitel 1 giver en overordnet introduktion til KI-teknologien og dens særegne egenskaber. Introduktionen er opdelt i de to typer af KI – maskinlæring og generativ KI.
  • Kapitel 2 analysere med udgangspunkt i IGLOO-modellen, hvordan de to typer af KI påvirker arbejdsmiljøet på forskellige niveauer af organisationen.
  • Kapitel 3 kigger fremad og analyser, hvordan fremtidige generationer af KI vil kunne påvirke arbejdsmiljøet.
  • Kapitel 4 giver et kort første bud på, hvilke forandringer vi skal skabe på området for arbejdsmiljø for at kunne omfavne udviklingen af KI.
  • Kapitel 5 afslutter analysen med en række spørgsmål til videre undersøgelse.

Rapporten er bestilt af Branchefællesskaberne for Arbejdsmiljø (BFA) og Arbejdsmiljørådet og udarbejdet af DareDisrupt i samarbejde med en række eksperter.


Senest revideret den 06. november 2024