Risikovurderingens forløb
Guiden herunder gør det nemt at komme hurtigt og godt i gang med værktøjet. Guiden kan også printes ud som en pdf-fil. Efter guiden findes yderligere informationer om, hvordan værktøjet kan bruges.
Guide - sådan kan I gøre
Notér, ALLE de konkrete farer I finder, der hvor arbejdet skal foregå.
|
Hvor skal risikovurderingen foregå
En risikovurdering foregår typisk på stedet, hvor arbejdet skal foregå. De 5 trin gennemgås, der laves tiltag og arbejdet startes, når det vurderes sikkert.
Hvor ofte skal der laves risikovurdering
Risikovurderingen skal i princippet laves for alle arbejdsopgaver, hvor der er en fare, og hver gang man går i gang med en ny opgave. Hvis der er omstændigheder, der gør at forholdene er anderledes end normalt, skal I lave en ny risikovurdering.
Deltagerne
Den eller de medarbejdere, der skal i gang med en opgave, skal foretage risikovurderingen. Andre medarbejdere bør inddrages, hvor det er relevant. Det kan være en kollega, arbejdsmiljørepræsentanten og/eller en leder. Ved større eller mere komplicerede arbejdsopgaver, bør I altid inddrage den ansvarlige leder.
Typiske punkter fra en risikovurdering
Resultaterne af en risikovurdering vil ofte dreje sig om, hvordan en medarbejder kan beskytte sig selv, når opgaven skal udføres, men også hvordan man kan sikre andre mod farer.
Eksempler på tiltag på baggrund af en risikovurdering:
- Der fastlægges en sikker rækkefølge for de enkelte dele af opgaven
- Der benyttes sakselift til opgaven i stedet for stige
- Arbejdsområdet afspærres med minestrimler, så kørende færdsel og uvedkommende ikke kommer ind til området
- Der benyttes visir og heldragt på grund af risiko for stænk med væske
Guide til værktøjet findes her
Se hvordan Sanistaal A/S laver risikovurderinger her
Hvis du vil arbejde mere i dybden med risikovurdering, findes der inspiration i BFA Industris branchevejledning om risikovurdering. Branchevejledningen kan hentes her.