5S-forløbet
Guiden herunder gør det nemt at komme hurtigt og godt i gang med værktøjet. Guiden kan også printes ud som en pdf-fil. Efter guiden findes yderligere informationer om, hvordan værktøjet kan bruges.
Guide - sådan kan I gøre
1.S - Sortér Det første S handler om at sortere alt, der befinder sig på den enkelte arbejdsstation:
2.S - Systematisér Det andet S handler om at arrangere nødvendige genstande på arbejdsstationen hensigtsmæssigt, så de er nemme at finde og komme til:
3.S - Systematisk rengøring og vedligeholdelse Det tredje S handler om at sikre, at arbejdspladsen, maskiner, værktøj m.m. bliver grundigt rengjort og vedligeholdt:
4.S - Standardisering Det fjerde S handler om at udarbejde standarder for, hvordan arbejdet med at holde orden og ryddelighed på arbejdspladsen udføres korrekt og sikkert og for, hvordan orden og systematik fastholdes:
5.S - Selvdisciplin Det femte S handler om at sikre fastholdelse og løbende forbedringer af de fire første S´er gennem afholdelse af tavlemøder:
|
Der er mange måder at arbejde med orden og ryddelighed på. Guiden ovenfor giver en overordnet introduktion, og nedenfor kan I se, hvad I ellers kan inddrage i arbejdet med mere orden og ryddelighed på jeres arbejdsplads.
1. Sortér
Der er følgende opmærksomhedspunkter i forbindelse med sorteringsarbejdet:
- Giv hver enkelt medarbejder i gruppen ansvaret for et område eller en arbejdsstation, som vedkommende kender til i dagligdagen
- Tag eventuelt billeder af områderne inden sorteringen. Der kan tages billeder igen efter processen, så forskellen synliggøres
- Afsæt tid til sorteringen. Det tager typisk et par timer.
- Farvemarkeringen af genstandene kan gøres på flere måder, eksempelvis med farvede post-it-sedler, tape eller klistermærker
- Beslut, hvor genstandene markeret med rødt midlertidigt kan opbevares
Ved sorteringen er det vigtigt at gennemgå og opmærke alle genstande på arbejdsstationen. Efter opmærkningen er gennemført, inddrages de øvrige medarbejdere i området, og resultatet af sorteringen gennemgås. Der korrigeres, om nødvendigt, i opmærkningen, og sorteringen godkendes endeligt.
2. Systematisér
Alle genstande, der er markeret med grønt, gennemgås af den ansvarlige medarbejder. Afsæt tid til at flytte rundt på og organisere arbejdsstationen eller området. Start eventuelt med at afsætte 2 timer. Der skal være en fast plads til alle ting, og hver ting skal være på sin plads, eksempelvis:
- Værktøj, der hænger på en tavle
- En affaldsspand, der står på gulvet
- Emner, der står på en reol
Når nyindretningen er gennemført, præsenterer hver medarbejder sit område for de andre. Eventuelle indvendinger afklares på stedet. Når der er enighed om indretningen, skal alle genstande mærkes.
Beslut, hvad der må bruges til at markere, hvor genstandene skal være. Det kan eksempelvis være tape, spraymaling, tusch, skilte eller dymo.
3. Systematisk rengøring og vedligeholdelse
Der skal gøres rent på og omkring arbejdsstationerne. Hvor det er relevant, bør der udarbejdes et rengørings- og vedligeholdsskema se værktøj 6 i branchevejledningen om 5S.
Følgende emner kan være relevante at gennemgå:
- Produktionsmaskiner
- Arbejdsstationens arealer
- Fællesarealer
- Transportarealer
- Transportmaskiner
- Værktøj (der kræver vedligehold)
- Førstehjælpsskabe
4. Standardisering
En standard er en aftale, der sikrer, at fremgangsmåden er ens fra gang til gang. Standarden skal indeholde en beskrivelse af det ønskede resultat og en beskrivelse af metoden til at opnå resultatet.
Inddrag medarbejderne i, hvilke standarder, der er hensigtsmæssige at få indført. Der kan laves standard på mange forskellige emner, eksempelvis:
- Standard for rengøring og vedligehold af arealer
- Standard for, hvordan varer og materialer markeres og opbevares
- Standard for førstehjælpsskabe, så det er tydeligt, hvad indholdet skal være
Standarden kan med fordel placeres så tæt som muligt på det område, hvor den skal bruges, eksempelvis en smørevejledning placeret på en maskine.
Beslut, hvordan I vil fastholde den orden og ryddelighed, som er opnået i processen, og find ud af, hvordan I vil sikre, at standarderne bliver overholdt. Benyt eventuelt værktøj 7 i branchevejledningen om 5S som er et ”Evalueringsskema til 5S”.
Selvdisciplin
En gruppe skal på tavlemøder have mulighed for at diskutere årsager til eventuelle problemer. Følgende bør også overvejes:
- Beslut jer for, hvilket tidspunkt på dagen mødet skal afholdes, og hvor lang tid det skal vare. Det er en god idé at mødes lidt oftere i starten
- Lav en fast dagsorden til møderne
- Rollen som tavlemødeleder kan gå på skift eller være for en aftalt periode
- Vælg en person til vedligeholdelse af tavlen for en aftalt periode. Det kan også være tavlemødelederens opgave
- Find en egnet måde at afrapportere til ledelsen
- Ledelsen kan inddrages i runderinger, tavlemøder eller andre forhold omkring 5S, hvis gruppen ønsker det
- ”Evalueringsskema til 5S” kan anvendes til tavlemødet værktøj 7 i branchevejledningen om 5S
Guide til værktøjet findes her